Ilouutisia

Minulla on iloisia uutisia kerrottavanani! Rekisteröimme Ruutin kanssa suhteemme maistraatissa. Odotamme sitä päivää, kun pääsisimme naimisiin, mutta vielä saman sukupuolen edustajat eivät saa avioitua Suomessa. Rekisteröinti kuitenkin merkitsee meille suhteen vakiintumista. Pidimme myös häiden kaltaiset juhlat ystäviemme ja sukulaistemme kanssa.

Laillisesti parisuhteen rekisteröinti muistuttaa pitkälti avioliittoa. Ennen rekisteröimistä meiltä tutkittiin mahdolliset esteet kuten alaikäisyys, lähisukulaisuus tai voimassa oleva avioliitto. Rekisteröidyssä parisuhteessa meillä on mm. velvollisuus elättää toisiamme ja olemme toistemme lähiomaisia kuten avioliitossa oleva pari. Jos Ruut joutuisi vaikkapa sairaalahoitoon, niin voisin saada jotain häntä koskevia tietoja. Toisen kuollessa, toinen perii hänen omaisuutensa ilman testamenttia.  Rekisteröidyn parisuhteen purkaminen tehdään samalla tavalla kuin avioliitossa eli eroa pitää hakea jompikumpi tai molemmat puolisoista käräjäoikeudelta.

Rekisteröity parisuhde kuitenkin poikkeaa avioliitosta esimerkiksi nimeä koskien. Ruut ei voi ottaa minun sukunimeäni, vaikka hän haluaisi. Mies- tai naispareilla ei ole oikeutta ulkoiseen adoptioon eli emme voi adoptoida lasta perheen ulkopuolelta, mikä on todella harmillista ja kaikin tavoin tasa-arvon vastaista. Jos nyt kuitenkin minulla sattuisi olemaan lapsi jostain aiemmasta suhteesta, niin Ruut voisi tässä rekisteröidyssä parisuhteessamme adoptoida hänet, niin että molemmat olisimme lapsen vanhempia. 

Lapsesta puheen ollen voinkin kertoa teille, että olen päättänyt aloittaa hedelmöityshoidot, sillä toiveissamme on pitkään ollut ihana pienokainen. Olemme säästäneet hedelmöityshoitoja varten paljon rahaa, sillä emme saa Kelalta mitään korvauksia, koska este lapsen saamiselle ei ole lääketieteellinen. Toivottavasti hoitoja ei tarvita kauehan monia, sillä muuten joudumme vararikkoon. Eiköhän kaikki kuitenkin suju niin kuin pitää :)

Tekijä: Sini
Lähteet: kirja, YLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti