Kuolema koskettaa

Viimeiset puoli vuotta on kulunut hyvin synkissä merkeissä. Olen ollut erittäin väsynyt ja uupunut tästä kaikesta. Rakkaani Ruut Satonen menehtyi tasan kuusi kuukautta sitten. En vieläkään oikein usko sitä todeksi. Asian kanssa elämistä vaikeuttaa se, että Ruut kuoli niin yhtäkkiä auto-onnettomuudessa.

Ruutin kuoltua selvitettiin kuolintodistus ja virkatodistus. Kuolintodistuksella todistettiin muun muassa kuoleman syy. Todistus on osoitus siitä, että vainajan saa haudata. Kuolintodistuksen laati lääkäri ja siitä meni tieto Kelaan ja väestörekisteriin. Virkatodistuksen laati viranomainen ja se sisälsi tietoa menehtyneestä puolisostani kuten nimen, syntymä- ja kuolinpaikan yms. Sitä tarvittiin lähinnä perunkirjoituksessa ja vainajan raha-asioita hoidettaessa.

Kun Ruutin kuolemasta oli kulunut kolme kuukautta, järjestettiin perunkirjoitus. Paikalla perunkirjoituksessa tulee olla lähiomaiset eli tässä tapauksessa Ruutin vanhemmat, minä ja poikamme Jeremias. Kartoitimme Ruutin omaisuuden ja velat. Tätä kokonaisuutta kutsutaan kuolinpesäksi. Tästä osuudesta vähensimme velat ja hautajaiskulut. Toimitimme perukirjan verotoimistoon, sillä Ruutin omaisuudesta otettiin tietty osuus perintöveroa valtiolle. Perintöveron määrä on suhteessa perinnön arvoon eli mitä suurempi perintö, sitä enemmän maksetaan perintöveroa.

Ruut oli ehtinyt tehdä kirjallisen testamentin ennen kuolemaansa, sillä hän halusi osan omaisuudestaan menevän rakkaalle veljelleen. Testamentti oli pätevä, sillä siinä ei ollut muotovirheitä, sen oli todistanut kaksi täysi-ikäistä henkilöä ja siinä oli Ruutin allekirjoitus sekä päiväys. Vaikka olimmekin rekisteröidyssä parisuhteessa, niin avio-oikeus kosketti myös meitä eli minulle kuului puolet Ruutin omaisuudesta. Loppu jaettiin puoliksi Ruutin veljelle ja aikuiselle pojallemme Jeremiaalle.



Perimysjärjestys: Eri asia kuin avio-oikeus, sillä perimysjärjestys koskettaa sitä osaa, mikä jää kun lesken osuus on jo otettu. Ensimmäisenä perimysjärjestyksessä ovat lapset, otto- ja adoptiolapset, lapsenlapset, lapsenlapsenlapset jne. Jos näitä edellämainittuja ei ole, niin seuraavana on puoliso, puolison jälkeen vanhemmat, veljet sekä sisaret. Viimeisenä sedät, tädit, enot sekä isovanhemmat. Jos ketään perillisiä ei ole, niin valtio ottaa haltuunsa koko omaisuuden. Testamentilla voi muuttaa tätä järjestystä, mutta puolisoa tai lapsia ei voi jättää ilman perintöä.











Tekijä: Sini
Lähteet: Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoshttp://www.testamentti.fi/, Kela ja kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti